آلمان (به آلمانی: Deutschland) با نام رسمی جمهوری فدرال آلمان (به آلمانی: BRD:Bundesrepublik Deutschland)، کشوری در قاره اروپا با پایتخت برلین است. آلمان از شمال با دریای شمال، دانمارک و دریای بالتیک، از شرق با لهستان و جمهوری چک، از جنوب با اتریش و سوئیس و از غرب با فرانسه، بلژیک، لوکزامبورگ و هلند مرز دارد. مساحت آن ۳۵۷۱۲۱.۴۱ کیلومتر مربع است و با ۸۲ میلیون نفر، پرجمعیتترین کشور اروپا است.
آلمان در دو جنگ جهانی اول و دوم نقش گستردهای داشت و در پی این دو جنگ خسارتهای زیادی را متحمل شد. پس از پایان جنگ با وامهایی که از کشورهای متفق گرفت، توانست کشور را بازرسازی کند. بطوریکه در حال حاضرآلمان یکی از صنعتیترین کشورهای جهان است و به عنوان ثروتمندترین عضو اتحادیه اروپا، موتور اقتصادیِ حوزهٔ پولیِ یورو محسوب میشود. جمهوری فدرال آلمان هماکنون یکی از اعضای سازمان ملل متحد، ناتو، کشورهای گروه هشت و گروه پنج بوده و از بنیانگذاران اتحادیه اروپا است.
هامبورگ به آلمانی: Hamburg بعنوان محل استقرار سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران دومین شهر بزرگ آلمان و همچنین هشتمین در اتحادیه اروپا است. این شهر سومین بندر بزرگ در اروپا بعد از آنتورپ و روتردام محسوب می شود. هامبورگ یک شهر ایالتی است، یعنی یکی از شانزده ایالت آلمان نیز به شمار میآید. این در بندر در جنوب شبه جزیره یوتلاند قرار دارد که در جنوب آن اروپای قاره ای در شمال منطقه اسکاندیناوی در غرب دریای شمال و در شرق دریای بالتیک قرار دارد. هامبورگ بر روی رود الب قرار دارد که از تقاطع آلستر و بیله تشکیل می شود. بندر هامبورگ دارای آب و هوای اقیانوسی است که تحت تاثیر اقیانوس اطلس است. مردم این شهر علاقه زیادی به ورزش به خصوص فوتبال دارند ..
شهر هامبورگ با درآمد سرانه 50 هزار یورو، دارای بالاترین درآمد سرانه درآلمان می باشد. همچنین 88% جمعیت هامبورگ در 120 هزار شرکت، موسسه و سازمان مشغول بکار می باشند. مهمترین مرکز اقتصادی هامبورگ بندر آن می باشد که نهمین بندر دنیا از لحاظ حجم بارگیری است. در صنعت رسانه در هامبورگ 70 هزار نفر مشغول بکار می باشند و این صنعت را بعنوان یکی از بزرگترین صنایع هامبورگ درآورده است.
نظام آموزشی در آلمان
تحصیلات پیش دانشگاهی
کودکان از 3 سالگی وارد مهد کودک(Kindergarten) می شوند که آموزش قبل از دبستان است. آموزش رسمی نیز از 6 سالگی آغاز می شود. آموزش ابتدایی در مدارس Grundschule 4 سال است. در این مدت کودکان با محیط، نحوه آموزش و شرایط محل تحصیل آشنا می شوند و خواندن و نوشتن را همراه دروس ابتدایی می آموزند. سپس دوره ای 6 ساله را با برنامه های جدید آموزشی شروع می کنند. تحصیل در مدارس Gymnasium و Realschule و Hauptschule ادامه می یابد. در پایان این دوره، دانش آموزان بعد از 9 سال، مدرک Hauptschulabschluss یا بعد از 10 سال مدرک Realschulabschluss می گیرند. سپس در دو گروه وارد مرحله پایانی دوره دبیرستان می شوند. یک گروه برای گذراندن دوره های کارآموزی وارد مدارس فنی می شوند و با گذراندن Fachoberschule و Berufsfachschule دیپلم فنی Fachhochschulreife می گیرند سپس وارد بازار کار یا مدارس عالی فنی می شوند.
گروه دوم در دبیرستان های Gymnasiale Oberstufe با گرایش های گوناگون ادامه تحصیل می دهند که پس از 13 سال، دیپلم عمومی دبیرستان (Allgemeine hochschulreife) یا Abitur می گیرند که می توانند وارد دانشگاه ها شوند.
تحصیلات دانشگاهی
تحصیلات دانشگاهی در آلمان در دانشگاه ها، مجتمع های آموزش عالی، دانشگاه های عالی آموزش هنر، مدارس عالی فنی، و غیره امکان پذیر است. شرط ورود به دانشگاه ها و مدارس عالی هنر داشتن دیپلم دبیرستانی سیزده ساله (Abitur) است. دارندگان دیپلم های دبیرستانی 12 ساله خارج از کشور آلمان پس از گذراندن آزمون تشخیص علمی (Feststellungsprüfung) که به تقاضای داوطلب یا پس از طی دوره های یک ساله Studienkolleg در کالج های مقدماتی، می توانند به دانشگاه راه یابند. انتخاب رشته دانشگاهی نیز بر اساس نوع تحصیل در این کالج ها و نمرات اخذ شده صورت می گیرد.البته در دانشگاه امکان تغییر رشته میسر است. شرط ورود به مدارس عالی فنی (Fachhochschule) برای دانش آموزانی که در نظام آموزشی آلمان تحصیل کرده اند داشتن گواهینامه پایان تحصیلات 12 ساله دیپلم (Fachhochschulreife) است.
تحصیلات دانشگاهی شامل دو دوره پایه و اصلی است. دوره پایه (Diplom-Vorprüfung) حداقل 4 نیم سال طول می کشد و دوره اصلی حداقل 4 نیم سال برای مدارس عالی فنی و در دانشگاه ها حداقل 8 نیم سال است.
دانشگاه ها در آلمان مستقل هستند و بودجه کلیه مراکز آموزش عالی که دولتی هستند از طرف مسوولان ایالتی و وزارت فرهنگ آلمان تامین می شود.
در آلمان حدود 300 دانشگاه و به همین تعداد دانشکده های فنی، مدارس عالی تخصصی و آکادمی های هنر وجود دارد.
دانشگاه ها به چند دسته تقسیم می شوند:
1- موسسه آموزش عالی فنی با تاکید بیشتر بر فعالیت علمی (fachhochschule)
2- دانشگاه با تاکید بیشتر بر علوم نظری (Universitaet)
3- دانشکده یا آکادمی موزیک و هنر (Musik und Kunsthochschule)
4- دانشکده تربیت بدنی (Sporthochschule)
در دانشگاه های آلمان تدریس به زبان آلمانی است.
شروع ترم زمستانی از ماه سپتامبر / اکتبر و ترم تابستانی از ماه مارس/ آوریل می باشد.
درآلمان هم دانشگاه های دولتی وجود دارد و هم دانشگاه های خصوصی.
تعداد زیادی از دانشگاه های دولتی، معتبر و رایگان می باشد. دانشگاه های خصوصی رایگان نمی باشند و باید در مورد آنها به وزارت علوم کشور مربوطه مراجعه کرد.
از ترم تابستانی 2004 کلیه دانشگاه های استان Nordhein-Westfalen برای دانشجویان خارجی شهریه در نظر گرفته اند
جهت ثبت نام در دانشگاه ارایه بیمه درمانی الزامیست.
در آلمان حدود 83 دانشگاه انگلیسی زبان وجود دارد که بعضی از این دانشگاه ها بعد از 6-4 ترم به دانشگاههای کشورهای آمریکا، استرالیا، کانادا و نیوزلند ترانسفر می کنند.